Stévie

Pokud se chcete vyhnout cukru a umělým sladidlům, stévie může být výborné řešení, jak nahradit sladkou chuť v mnoha pokrmech. Zcela přírodní nahrážka cukru, která nedodává žádnou energii, nezvyšuje glykemický index a nekazí se po ní zuby.

Stevia rebaudiana Bertoni, též nazývaná stévie cukrová, stévie sladká, sladká tráva, medové lístky, stévie medová a nejčastěji zkráceně jako stévie. Tato bíle kvetoucí světlomilná rostlina se původně vyskytovala v tropických a subtropických oblastech Jižní a Střední Ameriky. Již původní obyvatelé Ameriky – Indiáni z kmene Guarani, ji díky své vysoké sladivosti používali k ochucení nápojů a pokrmů. V Japonsku se používá jako náhradní sladidlo více jak 30 let.

Stevie je víceletá bylina dorůstající výšky 50 až 100 cm. Ačkoliv se sladivé látky vyskytují v celé rostlině kromě kořenů, nejvíce se využívají lístky (čerstvé, mražené nebo sušené). Stevie se používá zejména jako náhražka cukru. Využití nachází při přípravě nápojů (káva, čaj), ovocných salátů nebo při vaření či pečení, kdy se přidává přímo do těsta. Její využití najdeme ovšem i v přírodní medicíně, kdy pomáhá při pálení žáhy, cukrovce nebo se může používat jako ústní voda s antimikrobními účinky. Ačkoliv je Stevie sladká, nepříspívá k tvorbě zubního kazu. Kromě diabetiků je také vhodná pro pacienty s fenylketonurií.

Sladkou chuť Stevie získává díky dvěma glykosidům, jimiž jsou steviosid a rebaudiosid. Ty mají 200 až 300-krát sladší chuť než sacharóza (řepný cukr).

tekutá stévie

Tekutá Stevie, vhodná na pečení, ale i na případné ochucení studených nápojů (voda+citrón) pro všechny, kteří se chtějí odvyknout na sladké šťávy a ochucené minerální vody.

Jelikož má Stevie nulový obsah kalorií, sacharidů a má i nulový glykemický index, je vhodná pro lidi, kteří nemohou (lidé s diabetem, hypoglykémií nebo hyperglykémií) nebo nechtějí zvyšovat svou hladinu glukózy v krvi na příliš vysoké hodnoty. Glykemický index, neboli GI udává, jak rychle pokrm zvýší hladinu glukózy v krvi. Výběr jídla, které nezpůsobuje přílišné zvýšení krevní glukózy je tedy velmi důležitou součástí správně sestaveného a vyváženého jídelníčku, a také pro udržení dlouhotrvajícího zdraví a snížení rizika srdečně cévních onemocnění a diabetu.

Stevie je přidávána do mnoha produktů po celém světě, především v Japonsku, Číně a Jižní Americe. V Japonsku používá Stevii jako náhradní sladidlo většina potravinářských společností, a to především do nápojů, cukrovinek nebo žvýkaček. V USA se Stevie používá jako potravní doplněk, v proteinových nápojích, energetických tyčinkách a do mnoha čajů.
V EU nebyly sladivé látky získávané z této byliny jako náhradní sladidlo schváleny do dubna 2010. Po mnoha sporech a diskuzích o bezpečnosti těchto látek pro lidský organismus bylo však toto přírodní sladidlo (užívané po mnohá léta v jiných zemích) schváleno i v rámci EU.

stevia kandisin

Tabletky Stévie, vhodné na ochucení teplých nápojů (kávy, čaje…).

Stevie se dá koupit ve velkých květinářstvích na jaře. Prodává se pod názvem Sladká tráva nebo Stevie. Je také možno si ji vypěstovat doma jako pokojovou rostlinu. Sazenice se dají zakoupit v zahradnictvích. Proto, aby se vytvořil dostatek sladkých látek, rostlina potřebuje dostatek světla, tepla a vody.

 

Zdroje:

  • www.steviainfo.com
  • http://cs.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana
  • Výživa a potraviny 5/2011 – „Je to sladké a cukr to není – STEVIE“; Bc. Jana Stávková

Komentáře

1 komentář
    • 23. 10. 2011 v 16:28

    Stevii si pěstuji v květináči,využívám ji a mám s ní dobré výsledky.
    Také si ji sama rozmnožuji. Využívám ji čerstvou i sušenou. D.M.