Syntetická barviva v potravinách

Aneb barviva, která opravdu jíst nemusíme! A divili byste se, kde všude je můžeme najít. Určitě i vy budete mít doma minimálně jednu potravinu, která je obsahuje a ani o tom nevíte.

O „éčkách“ toho bylo napsáno mnoho, a tímto článkem rozhodně není cílem vytahovat vše znovu.

Ale rozhodla jsme se napsat o skupině emulgátorů, jejichž účelem jsou obarvit potravinu tak, aby působila barevněji (tak jak vypadá v přírodní podobě) – tady barviva.  Samozřejmě hlavní důvod je, aby poté např. jahodový jogurt působil autenticky a měli jsme dojem, že těch jahod tam je opravdu hodně. Sytá barva v nás umocňuje pocit, že bude i lepší chuť než u vedlejšího výrobku, který vypadá mdlý.

Nejsem proti přírodním barvivům – např. kurkumin, chlorofyly, karoteny, karamel (když pominu fakt, že právě barvou je konzument klamán – viz. tmavé a bílé pečivo) , ale co mi přijde zcela ale zcela zbytečné jsou syntetická potravinářská barviva,  které jsou přidávána i tam, kde bychom je opravdu nečekali.

Navíc tyto barviva mají skóre škodlivosti v nejvyšších příčkách, a to je 4, 5 či dokonce 6. Tedy se řadí obecně mezi nebezpečné, nevhodné pro děti a jsou považovány za alergen.

Smutné je, že zrovna většina potravin s obsahem těchto barviv jsou směřovány na děti, a to zejména barevné cukrovinky.

Popis syntetických barviv:

Dříve se vyráběly z uhelného dehtu a nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat. (Citováno z www.emulgatory.cz.)

Pomocí kódu můžete tyto barviva najít pod čísly:

lízátko barviva

E 102 – E 133 a E 151 – E 155

Jmenovitě se můžeme setkat s: Tatrazin (CI potravinářská žluť 4) či Žluť SY (CI potravinářská žluť 3), Amarant (CI potravinářská červeň 9), Indigotin (CI potravinářská modř 1) a další. Avšak povětšinou najdete jen čísílka, která většině lidem nic neřeknou.  A nebo ne aspoň hned při nákupu.

Nejčastěji se tyto barviva přidávají do:

  • konzervované ovoce
  • hořčice
  • sirupy
  • cukrovinky, zákusky, dorty
  • zmrzliny
  • pudinkové prášky
  • žvýkačky
  • alkoholické nápoje

Pár vzorků

Komentáře

2 komentáře
    • 28. 7. 2014 v 22:48

    Nově jsou nejen v pudincích na popud trhu používána barviva přírodní – např. karamel, karoteny. Je to nový trend. Avšak pozor, v některých stále ne, proto je třeba vybírat. Originální puding – zejména karamel, vanilka, vanilko-smetanový obsahoval hodně syntetických barviv. Naturamyl Puding, také od Dr. Oetkera však obsahuje přírodní varianty.
    Takže není puding jako puding, ale to platí i pro hořčice. Jsou si podobné, ale někde barvivo může být obsaženo a někde ne. A stačí se jen jedním okem podívat a víme. Proč kupovat s barvivy, když někde kousek je na výběr i výrobek, který je nemá…

  1. Sylva

    • 6. 5. 2014 v 16:05

    Proč na pudinku nejsou tato barviva uvedena?