Televize a jídlo

Štítky:

Papučová kultura se se zdravým životním stylem příliš neshoduje, avšak existuje i několik zajímavých pořadů, o kterých bych vám ráda pověděla.

Možná byste v tomto článku čekali nějaké rady, které vám poradí, co si vzít večer k televizi, abyste neohrozili svoji „linii“ či své zdraví. A když o tom, tak přemýšlím, vůbec to není špatný nápad, ačkoliv na tomto místě mám pro vás trošku jiné tipy…

Spojení „televize a jídlo“ tu má trošku jiný záměr. Vůbec ne ten, že byste u televize měli jíst, ale spíš jaké televizní pořady se s jídlem pojí, a které považuji za zvláště povedené a které stojí za to, aby se na ně člověk podíval.
Samozřejmě nechci, abyste trávili celý den u televize a sledovali všechny pořady, které tu jmenuji, nebo abyste u televize vůbec trávili moc času, ale myslím, že většina z nás se na televizi stejně podívá, a tak proč se jednou nepodívat na něco nového, zajímavého a hlavně inspirujícího.
Navíc, jelikož tyto pořady mívají zhruba kolem 30 min, je to skvělá doba, jak se u nich protáhnout, zacvičit, skočit na rotoped a vykonávat jiné pohybové aktivity, které jsme třeba během dne nestihli. (Takže dvě mouchy jednou ranou.)

TV paprika

Netuším, kolik z vás má možnost se na tento program dívat, či kolik z vás ho vůbec zaregistrovalo, pokud ho už má. Ale musím říct, že mě si TV paprika získala. Jedná se o televizní kanál, na kterém celý den vysílají (tedy od 9 – 24 h) o jídle, vaření, potravinách a také výživě. Jde o maďarsko-český program, ale většinou je vše nadabované, jelikož vysílají dokumenty ze všech koutů světa a některé opravdu stojí za to.
Člověk se zde s kamerou podívá do zemí, o kterých se mu ani nesnilo a především si udělá představu o tom, co se jinde jí či pije, jak se vaří, jaké mají lidé zvyky.
A mimo jiné může načerpat inspiraci, protože spousta receptů je natočená detailně a člověk si může zapisovat i ingredience. Navíc i s mnoha komentáři, na co si má člověk dát pozor.

Samozřejmě, že nemohu říci, že všechny recepty, či potraviny, co jsou konzumovány jsou zdravé, ale věřím, že čtenáři naší stránky už si dokáží udělat obrázek. Jako pozitivní na těchto dokumentech shledávám, že člověk spatří jiné možnosti, jiná jídla a trošku se „odváže“ a změní svůj stereotypní jídelníček.
Protože až uvidíte to množství zeleniny, která se ve většina jídel jinde ve světě používá jako hlavní chod (ne jako příloha), věřím, že vás to oslní, tak jako mě (tedy hlavně všechny ty druhy).

Doporučuji pořady:

Kuchař na cestách – vtipné, cestopisné, zajímavé, někdy až děsivé.
Co si dáme dnes? – názorně předvedené recepty.
Australské safari – pohled do všech cizokrajných kuchyní, které se mísí v Austrálii (díl, ve kterém je thajská kuchyně, je opravdu fantastický, tolik zeleniny na českém trhu neuvidíte).
Na zdraví – pořad zaměřený na zdravou výživu, ale pozor, jelikož je dabovaný, bývají tam nepřesnosti spojené se špatným nebo nepřesným překladem.

Spektrum

Hádám, že televizní kanál Spektrum je trochu známější, a to pro jeho širší zaměření. Tudíž člověk se na něm může něco dozvědět z nejrůznějších možných oborů, a sem tam se mihne i nějaký pořad týkající se vaření či potravin.

Pokud jste slyšeli o jednom z nejznámějších kuchařů současnosti, můžete se s ním setkat právě na tomto programu. Když vaří Jamie Oliver, je opravdu radost se dívat. Horší je to, že je tak rychlý, že člověk ani nestačí všechna ta kouzla sledovat. (Další „pan kuchař“ Gordon Ramsay a jeho drsný přístup bývá vysílán na TV paprika.)

Zone club

Další z programů, kde se můžete nechat inspirovat kulinářskými pořady. Ačkoliv Zone club doporučuji spíš kvůli pořadům, které jsou zaměřeny na předcvičování cvičení (podobně jako na ČT1 či ČT2, jen jsou tyto pořady delší). Setkáte se tu s předcvičováním jógy, aerobiku, ale i cvičebními pomůckami a posilováním. (Jediné, co vidím jako „provokaci“, je to, že se předcvičuje na krásné slunečné pláži).

Česká televize

Abych nezapomněla i na domácí tvorbu, zmíním jediný pořad, který se výživě a vaření věnuje a považuji ho za dobře a trefně zpracovaný je Pod pokličkou. Myslím, že hodně lidí donutí se zamyslet nad konkrétním tématem, které je v díle probíráno.

Štítky: