Tipy na zdravou snídani

Štítky:

Hodně lidí se mě ptá, co mají snídat, aby to bylo zdravé a rychlé. Také se ptáte, čím začít svůj den, abyste měli energii a přitom nepřibrali? Možná naleznete odpověď zde.

Přemýšlela jsem, kam zařadit tento článek, zda do receptů, protože jde vlastně o takové minireceptíky a nebo do Viviente tipů, protože se jedná o tipy na snídani. Ale nakonec jsem se rozhodla pro třetí jinou variantu. Protože snídat je zdravé a pro zdravé tělo a ducha nezbytné, rozhodla jsem se článek zařadit do rubriky Zdravé výživy. Sbírala jsem inspiraci všude možně, sama zkoušela, zjišťovala a kombinovala, aby ta výsledná snídaně byla zdravá, vyvážená, chutná a dala nám, jak říká jedna nejmenovaná reklama, energii na celý den.

Hlavní doporučení

  • snídat, snídat a zase snídat
  • snídaně by měla tvořit 20 – 25 % denního energetického příjmu
  • měla by obsahovat bílkoviny, komplexní sacharidy a samozřejmostí jsou vitaminy, minerální látky a vláknina
  •  bílkoviny získáme z: – mléčných výrobků jako jsou jogurty do 3% tuku ve 100 g, kefíry, jogurtové nápoje, nízkotučný tvaroh (třeba na pomazánky), nízkotučné sýry (nejlépe do a včetně 30% tuku v sušině a vybírejte přednostně z tvrdých, ne tavených), sýry cottage, Lučina linie – masa – vybírejte z méně tučných uzenin jako je například drůbeží či krůtí šunka
  • komplexní sacharidy z celozrnného pečiva ( i vícezrnné, hrubozrnné…), ovesných vloček, nepražené müsli, knäckebroty
  • ke každé snídani by měl být kousek zeleniny nebo ovoce (může být i ve formě džusu)
  • nápoj, nejlépe neslazený čaj
  • snídaně obměňujte, ať vás neomrzí

Tipy na snídaně

Jogurt s müsli a ovocem

Jogurt do 3 % tuku ve 100 g dle Vaší chuti si smíchejte s ovocem a nejlépe sypaným müsli. Do müsli můžete přidávat i různá semínka. I neslané oříšky.

Jogurt s celozrnnou bagetkou

Místo jogurtu můžete vyzkoušet i ovocný tvaroh (Milko, Madeta). A místo kusu ovoce si můžete vylisovat pomerančový či jiný džus. Pokud bude koupený, dejte přednost nedoslazovanému a zřeďte si ho 2:1 .

Celozrnný toust s džemem

Kdo nemůže být bez másla, doporučuji raději rostlinný tuk Flora. A džem bez přidaného cukru.

Cottage sýr s knäckebroty + paprika

Pro jednu osobu je porce na snídani okolo 50 g cottage a 3 plátky knäckebrotu. Zelenina závisí na vaší chuti – zkoušejte různé druhy (kedlubny, ředkvičky, ředkev, okurek, rajče…).

Křehké chlebíky s Lučinou linií a kuřecí šunkou

Pro jednu osobu 4 plátky křehkého chlebu (Knuspi, Racio..). A jako zelenina se hodí pár koleček salátové okurky.

Žitný chléb se sýrem a vařeným vejcem

Použijte třeba nízkotučný tavený sýr (Veselá kráva, Smetanito, Lipno)

Zeleninová pomazánka z tvarohu + cornspitz

Příprava z: měkký tvaroh bez tuku, troška nízkotučného mléka, nastrouhaná mrkev a celer, sůl Výběr celozrnného pečiva záleží na vás.

Česnekovosýrová pomazánka + slunečnicový chléb

Příprava z: měkký tvaroh bez tuku, nízkotučný tavený sýr, strouhaný tvrdý sýr (30% tuku v sušině), lžíce nízkotučného mléka, 1 stroužek česneku, rajče na ozdobu

Speciální snídaně

Pokud se vám nechce nic chystat a máte chuť na nějakou sladkou snídani, můžete vzít za vděk například sušenky Bebe dobré ráno, ovesné kaše od Emca či méně kalorické a nesladké zákusky (piškotový dortík s ovocem a želatinou). Avšak snažte se je vždy doplnit nějakou bílkovinou ve formě jogurtu, či tvarohu. A také ovoce.

Závěrečná řeč

Všechny tyto snídaně jsou pouze vzor, kombinovat je můžete dle sebe. Tipy na zdravé obědy či večeře můžete najít přímo v receptech. Inspirovala jsem se snídaněmi v knize Ivy Málkové Hubneme s rozumem v praxi. Obrázek: www.emco.cz

Štítky: