Tortelliny se sýrem – bez glutamátu

Štítky:

Tyto tortelliny jsou velmi dobrým pomocníkem, chceme-li připravit plnohodnotné, chutné a v neposlední řadě samozřejmě zdravé jídlo. Můžeme je využít např. místo tradičních těstovin do těstovinových salátů se zeleninou.

Balíček Tortellin o hmotnosti 250 g vystačí pohodlně na 2-3 porce. Využít je můžete do těstovinových salátů, kam stačí přidat jen čerstvou zeleninu dle vaší chuti, vyrobit si dressing z bílého jogurtu a ochutit bylinkami.

Jelikož jsou tyto tortelliny vaječné a také plněné sýrem máme postaráno o dávku bílkovin. Navíc jsou tortelliny Grangustosi vyrobeny ze semoliny (tvrdozrnné pšenice), a tak se jedná o velmi kvalitní výrobek. To potvrzuje fakt, že do výrobku není přidán glutaman sodný.
Přidáme-li k těmto tortellinám dávku zeleniny, vytvoříme si plnohodnotný a vyvážený pokrm.

Tak vyzkoušejte opět něco nového a zpestřete si jídelníček.

Pár slov o glutamátu

Jak jsem již naťukla, co však liší tyto tortelliny od ostatních je to, že neobsahují glutamát sodný E621, který se dostává v posledních letech na pomyslnou černou listinu dochucovacích přísad přidávaných do potravin a také do povědomí lidí. Jeho vlastností je přidávat potravinám a pokrmům masovou příchuť (tzv. umami) a zintenzivnit chuť výrobku (to poté umožňuje použít méně kvalitních hlavních surovin).

Avšak měli bychom také vědět, že glutamová kyselina patří mezi aminokyseliny, které jsou stavebními látkami bílkovin. A proto se vyskytuje i přirozeně v potravinách s obsahem bílkovin (maso, ryby, mléčné výrobky), avšak často se právě přidává sodná sůl tento kyseliny do instantních polévek, omáček a jiných průmyslově vyráběných polotovarů právě pro její umami chuť.

Ačkoliv jeho negativní vliv nebyl zcela jistě potvrzen, není doporučován zejména dětem (určitě ne do 1 roku!) a nedoporučuje se ani dospělým ve zvýšeném množství (všeho moc škodí), avšak i v menších dávkách u citlivých osob může vyvolat nežádoucí účinky jako jsou bolesti hlavy, zvracení, malátnost či pocení. Jedná se o tzv. syndrom čínských restaurací, jelikož glutamát je obsažen ve větší míře v sójové omáčce.

Tipy týdne nejsou sponzorovány žádnou společností či firmou. Jde čistě o názor autora, který se chce podělit o svůj poznatek.

Štítky: