Udělej si sám, ať víš co jíš II.

V II. díle našeho seriálu „Udělej si sám, ať víš co jíš“ přinášíme tipy, návody, recepty na domácí kečup, müsli tyčinky, majonézu bez vajec a poté velký hit šunku ze šunkovaru. Nic nechutná líp, než potraviny doma vyrobené.

DOMÁCÍ MAJONÉZA BEZ VAJEC

Při výrobě klasické majonézy se umixuje syrový žloutek a olej. Pokud se ale z nějakého důvodu nechcete riskovat obsažená syrová vejce a to ať už z důvodu zdravotních – tedy případně možné nákazy salmonelózy nebo např. Z důvodu těhotenství… , udělejte si sami majonézu z mléka, oleje a citronové šťávy.

RECEPT NA DOMÁCÍ MAJONÉZU BEZ VAJEC

Použité suroviny

  • 50 ml polotučného mléka (možno použít i smetanový jogurt pro jogurtovou variantu)
  • 100 ml olivového nebo řepkového oleje
  • kapka citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • případně malá lžička plnotučné hořčice

Postup: Do vysoké mísy dejte mléko a tyčovým mixérem nebo ručním šlehačem mixujte. Po kapkách přidáváme olej až umixujete hmotu do pěny. Pokud je hmota řídká, přidávejte olej do požadované hustoty. Nakonec můžete přidat kapku citronové šťávy, sůl, pepř. Pokud chcete, můžete ochutit majonézu hořčicí, česnekem ..atd. Dle chuti.

 

DOMÁCÍ ŠUNKA V ŠUNKOVARU

Pokud přemýšlíte nad koupí šunkovaru, určitě se investice do tohoto jednoduchého zařízení vyplatí. Stojí okolo 400 – 800 Kč a pokud si uděláte vlastní šunku a porovnáte ji s pultovou, zjistíte ten ohromující rozdíl. Šunka není zdaleka tak růžová a chutná opravdu po mase.

RECEPT NA ZDRAVOU ŠUNKU

Použité suroviny:

  • 1 až 1,2 kg vepřového masa (plec, kýta, …)
  • 200 ml vody
  • 25 g řeznické soli (můžete použít i obyčejnou jemnou mořskou sůl)
  • 2 lžíce lesního medu (nebo cukru moučka)
  • špetka pepře
  • špetka sušeného česneku a mleté papriky (nemusí být )

Postup: Maso nakrájíme na kostky o velikosti 1 – 1,5 cm a vložíme do větší mísy. 1/3 masa odebereme, rozmixujeme a následně smícháme s kousky nakrájenými. Přidáme sůl, pepř, případně česnek a papriku, med a důkladně promícháme, aby se koření a sůl do masa dostalo co nejhlouběji. Pokud máte mixér nebo pekárnu, nechejte směs míchat zhruba 5-10 minut. Následně nechte maso uležet do druhého dne v lednici.

Druhý den maso vložíme do šunkovaru vyloženého mikrotenovým sáčkem. Maso upěchujeme, přitlačíme víkem, připevníme postranními svorkami a vložíme do zhruba 80 stupňů horké vody, která by měla sahat celou dobu tepelné úpravy do zhruba 2/3 výšky formy. Při této teplotě na malém plameni šunku necháme zhruba 90-120 minut tepelně upravovat. Následně šunkovar vyjmeme z vodní lázně a necháme po vychladnutí zhruba 1/2 – 1 den odpočinout v lednici. Hotovou šunku můžeme vyjmout z formy a nakrájet na plátky. Dobrou chuť.

 

VÝROBA DOMÁCÍHO KEČUPU

Pokud se začnete zajímat o kvalitu kečupů, zjistíte např. v D-testu, že žádný kečup neprošel z hlediska kvality. Důvodem je množství nahnilých rajčat, které se k výrobě kečupů používají. Pokud máte možnost koupě rajčat čerstvých, udělejte si raději kečup vlastní a už nikdy nemusíte mít pocit, že jíte něco nezdravého, ale s chutí si můžete kečup namazat jen tak na čerstvý chleba upečený doma.

RECEPT NA ZDRAVÝ KEČUP

Použité suroviny:

  • 11 zralých rajčat
  • 3 menší jablka
  • 3 velké cibule
  • 1 lžíce soli
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku octa

Postup: Rajčata omyjte a nakrájejte na kostičky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a opět nakrájejte. Všechny ingredience dejte do velkého hrnce a vařte zhruba 90 minut. Následně směs rozmixujte na kaši a ještě 15 minut vařte. Vlejte do vyhřátých a sterilizovaných skleniček z trouby (skleničky zahříváme zhruba 20 minut při 120 stupních),  pak otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

Pokud chcete pro jistotu ještě jednou sterilizovat, po nalití do skleniček ihned zavíčkujeme a vložíme do plechu s vroucí vodou (voda by měla sahat do 2/3 velikosti sklenice) a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Od doby kdy kečup ve sklenici bublá, necháme ještě 20 minut sterilizovat. Po vyjmutí z trouby otočíme skleničky dnem vzhůru a necháme vychladnout. Dlouhodobě skladujeme na chladnějším místě – není třeba v lednici.

 

ZDRAVÉ MŰSLI TYČINKY BEZ CUKRU A MOUKY

Není nad domácí műsli tyčinky, které voní a zároveň nejsou plné nadbytečného cukru a často nekvalitního tuku. A pokud nestihnete posnídat vezměte si tyčinku s sebou s domácím jogurtem do práce, a uvidíte jak vám práce půjde od ruky.

RECEPT NA ZDRAVÉ MŰSLI TYČINKY

Použité suroviny:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku celých neloupaných mandlí (50 g)
  • 1/4 hrnku sušených brusinek
  •  1/4 hrnku sušených rozinek
  • malá lžička skořice
  • 1 banán
  • 1 menší jablko (nebo 4 lžičky neslazené jablečné přesnídávky)

Postup: Mandle nasekáme nebo nakrájíme, a společně s vločkami vložíme na plech s pečícím papírem. Plech vložíme do trouby, kde zapékáme zhruba 10 minut na 180 stupňů celsia. Po této době, kdy vločky s mandlemi začnou lehce hnědnout a vonět, je vyjmeme z trouby.

Nyní si oloupeme jablko, nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce s troškou vody a uvaříme hustou kaši, kterou odstavíme z plotny. Rozmačkáme si banán, který smícháme s jablečnou kaší a přidáme nakrájené rozinky, brusinky, skořici a vločky s mandlemi. Směs dáme na plech vyložený pečícím papírem a lehce udusáme. Pečeme zhruba 25 – 30 minut na 180 stupňů celsia. Po upečení nakrájíme ostrým nožem z upečené placky tyčinky, které můžeme ještě 10 minut dosušit v troubě na 100 celsia, aby byly i okraje lehce opečené.

 

Komentáře

1 komentář
    • 7. 11. 2015 v 19:16

    do kečupu bych přidala na kostičky nakrájenou červenou řepu.kečup potom má kráskou červenou barvu a je obohacen určitě o nějaké výživové prvky. mám s tím dobou zkušenost