Udělej si sám, ať víš co jíš

V I. díle našeho seriálu „Udělej si sám, ať víš co jíš“ přinášíme tipy, návody, recepty na domácí jogurt, müsli, termix a špaldové piškoty. Jde o jednoduché návody, takže věříme, že se na trvalo zabydlí ve vašich kuchyních.

JEDNODUCHÝ DOMÁCÍ JOGURT

Pokud si jogurt vyrobíte večer, ráno na vás čeká skvělý čerstvý jogurt, který si můžete dát třeba s našim domácím műsli. Domácí jogurt vás vyjde levněji a hlavně máte záruku, že je jogurt opravdu kvalitní, bez přidaných konzervantů, zahušťovadel, barviv, ochucovadel, sladidel a s opravdu živými kulturami.

RECEPT NA DOMÁCÍ JOGURT

Použité suroviny:

  • 1 l polotučného mléka 1,5% ČERSTVÉ (ne v krabici ošetřeno UHT – může být použito i plnotučné mléko 3,5 % ČERSTVÉ  – chuťově lepší, jogurt stále polotučný
  • 2 polévkové lžíce jogurtu s živou kulturou (např. Jogurt Hollandia)  – dá se koupit i v sáčku jogurtová kultura (ve zdravých výživách)

Postup: Mléko nalijeme do hrnce a pomalu přivedeme k mírnému varu. Jakmile začne lehce vařit (bublat), odstraníme jej z plotny, a necháme vychladnout do teploty, kdy jsme schopni v mléce udržet prst (ideálně s teploměrem pohlídat 43 °C.) Poté do mléka dáme 2 polévkové lžíce jogurtu zakoupeného a směs promícháme. Do připravených sterilizovaných sklenic nalijeme jogurt, zavíčkujeme a všechny sklenice zabalíme na 8 hodin do peřin, abychom udrželi stálou teplotu pro zrání jogurtu.

 

DOMÁCÍ TERMIX

Pokud si rádi pochutnáváte na termixu, veřte, že je část (dle typu výrobce) obohacených o zbytečně tučnou smetanu a někdy o další přísady, jako jsou barviva. Domácí termix nezabere moc času a máte jistotu, že vy i vaše děti jíte zdravě a kvalitně.

RECEPT NA DOMÁCÍ TERMIX

Použité suroviny:

  • 1/2 l polotučného nebo nízkotučného mléka
  • 1 pudink bio (zdravá výživa nebo DM drogerie – kakaový, vanilka nebo jahoda)
  • 1 vanička nízkotučného či polotučného tvarohu
  • med nebo cukr dle chuti, případně můžete zkusit datlový sirup

Postup: Uvaříme si pudink s jakoukoli příchutí, a po lehkém vychladnutí jej smícháme s tvarohem, medem nebo cukrem (možno použít různé typy sladů nebo sirupů). Směs dáme ztuhnout. Při servírování termix můžete ozdobit například sezóním ovocem.

 

ZDRAVÉ MŰSLI KE SNÍDANI BEZ PŘIDANÉHO CUKRU A TUKU

Pokud si rádi do ranního jogurtu sypete zakoupené vločkové műsli, zkuste si vyrobit vlastní, kde budete mít jistotu vhodného složení.

RECEPT NA ZDRAVÉ MŰSLI

Použité suroviny:

  • 250 g ovesné vločky
  • 100 g posekaných oříšků (např. mandle, i se prodávají již nasekané) nebo slunečnicových semínek
  • 70 g kokosových lupínků
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 100 g nakrájeného sušeného ovoce – např. meruňky, švestky, křížaly, rozinky, brusinky (nesířeného, či je dobře omyjte)
  • 50 ml medu
  • 50 ml jablečného džusu 100 % bez přidaného cukru

Postup: Všechny suché suroviny smícháme v míse a následně přidáme džus a med. Ještě jednou promícháme a nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 20 – 30 minut při 160 stupních celsia.

Podáváme s dobrým domácím jogurtem.

 

DOMÁCÍ CELOZRNNÉ PIŠKOTY

Piškoty pro děti, které si běžně můžete zakoupit v supermarketu nebo v potravinách, obsahují bílou mouku, a to z důvodu nutného obsahu nízkého množství vlákniny, kterou musíme hlídat u dětí s věkem okolo 1 roku. Pokud ale chceme piškoty s vlákninou a živinami, musíme navštívit zdravou výživu, a i tam ne vždy na celozrnné piškoty narazíme. Či je jejich cena opravdu vysoká. Zkuste náš recept, který je zdravější formou jak pro děti školního věku, tak pro dospělé. Dají se použít i do sladkých nepečených receptů s ovocem a jogurtem.

RECEPT NA DOMÁCÍ ŠPALDOVÉ PIŠKOTY

 Použité suroviny:

  • 3 vejce
  • 30 g třtinového cukru
  • 50 g špaldové mouky hladké
  • 50 g polohrubé mouky bílé
  •  špetka soli

Postup: Žloutky utřeme s 2/3 cukru do pěny a následně přidáme obě mouky. V druhé misce ušleháme bílky s 1/3 cukru a se špetkou soli. Sníh z bílků opatrně vmícháme do žloutků a na pomaštěný pečící papír, kterým jsme vyložili plech, dávkujeme malé kopečky ve tvaru piškotů. Pečeme v rozehřáté troubě při 175 stupních celsia.

 

 Spoluautor: Bc. Sandra Schmidová