Umělá sladidla – Diachrom

Diachrom patří mezi novější typ sladidel, proto vám v tomto článku upřesníme, o jaký typ sladidla se jedná a jaké druhy můžeme na našem trhu najít.

Další ze sladkých článků, po jejichž přečtení nepřiberete… .

Co je DiaChrom?

Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které kromě sladící složky obsahuje biologicky vysoce aktivní glukózotoleranční faktor. Součástí toho faktoru je trojmocný chróm, který napomáhá zachování normální hladiny glukózy v krvi. Předností Diachromu je jeho vynikající chuť, která je velmi podobná cukru a neobsahuje žádné jiné pachutě. Je vhodný v rámci dietních opatření souvisejících se zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Není určen jen pro diabetiky, ale také pro všechny osoby, které z jakýchkoliv důvodů omezují příjem cukru v potravě a chtějí sladit zdravě.

Sladící složka DiaChromu

DiaChrom se vyrábí v několika variantách, které se liší právě sladící složkou.

  • V modré variantě je sladící složkou aspartam, který je tvořen ze dvou aminokyselin (kyseliny asparágové a fenylalaninu). Obě tyto aminokyseliny se vyskytují prakticky ve všech potravinách, zejména v mase, mléce, vejcích. Jsou obsaženy i v ovoci, zelenině a v obilninách. Aspartam se po chuťové stránce nejvíce blíží chuti cukru ( více o aspartamu viz. článek Aspartam).
  • V červené variantě je sladící složka zastoupena sukralózou. Jedná se o chemicky pozměněnou molekula sacharózy.
  • V zelené variantě je sladící složkou steviol-glykosid, který je izolován z extraktů rostliny Stévia rebaudiana Bertoni (více o této rostlině viz. článek Stévie).

Glukózotoleranční faktor

Jak už bylo napsáno výše, glukózotoleranční faktor ve své struktuře obsahuje kationt trojmocného chromu. Tento kationt se přirozeně vyskytuje v mléce krav chovaných na volné pastvě. Najdeme ho i v některých rostlinách, ale z nich je hůře využitelný. Pokud je trojmocný chróm zabudován do vhodného organického komplexu, vykazuje biologickou účinnost, a aktivuje tak receptor pro inzulín. Řada sloučenin chrómu není schopna tuto aktivaci receptrou vyvolat, a proto ani z biologického hlediska nejsou účinné. V DiaChromu použitý organický komplex trojmocného chrómu se vyznačuje vysokou účinností v aktivaci receptoru pro inzulín, a proto se tento komplex podílí na snižování zvýšené hladiny krevního cukru a při pravidelné konzumaci působí i na udržování fyziologické koncentrace cholesterolu.

Charakteristika DiaChromu

Z jedné tablety se uvolní 3,2 kJ energie a obsahuje 1,505 µg chromu. Za přiměřenou denní dávku chromu se považuje množství 50 – 200 µg.

Vyrábí se v tabletové formě, ale i práškové. DiaChrom s aspartamem (modrá varianta) není vhodné podávat společně s práškem do pečiva nebo se sodou – ztrácí sladivost. Toto omezení se netýká DiaChromu se sukralózou (červená varianta).

DiaChrom je vhodný v rámci dietních opatření při onemocněních jako je cukrovka nebo vysoký cholesterol. Z výše uvedených variant DiaChromu na trhu jako nejlepší varianta sladidla se jeví Diachrom obsahující extrakty ze Stévie. Ale jako ve všem i zde platí všeho s mírou. Proto dávejte přednost neslazeným nápojům a potravinám uměle nedoslazovaným. 

Zdroje:

  • Brown J. E., Nutrition now, 5. vydání, Belmont: Thomson, 2008, 696 s., ISBN 0-495-11769-2.
  • Velíšek, J.; Koplík, R. Esenciální prvky. In VELÍŠEK, J. Chemie potravin II. 2. vyd. Tábor: OSSIS, 2002. 320 s. ISBN 80-86659-01-1. Kapitola 6.2, s. 77-100.
  • http://www.diachrom.cz/
  • http://galenus.cz/pripravky-diachrom.php