Význam zkratek DHA, EPA, ALA

Štítky:

Už jste tyto zkratky někde slyšeli, ale asi nevíte, co přesně si pod nimi máte představit a proč jsou tak důležité. Pojďte je s námi rozluštit…

V tomto článku se budu snažit objasnit význam těchto tří zkratek, které se v poslední době často objevují. Alespoň jednu z nich jste zaslechli přinejmenším v reklamě (ať už na máslo či v doplňcích stravy – a to hlavně pro děti). Už z tohoto mediálního zájmu vyplývá, že pod touto zkratkou se ukrývá látka, která má být pro nás, pro náš organismus prospěšná. Ale co tou látkou je, jak na nás působí, a co mají tyto třípísmenné zkratky společného se dozvíte, když budete číst dále.

Význam zkratek:

DHA – dokosahexaenová kyselina

EPA – eikosapentaenová kyselina

ALA – alfa-linolenová kyselina

Všechny tyto kyseliny řadíme do skupiny látek odborně nazývaných omega-3 mastné kyseliny, která je podskupinou tzv. esenciálních nenasycených mastných kyselin. Esenciální znamená, že jsou pro lidské tělo nezbytné, přitom si je však nedokáže vytvořit a jediným zdrojem je potrava. Tato skupina látek patří do polynenasycených mastných kyselin.
Mastné kyseliny jsou součástí TUKŮ, které patří mezi hlavní živiny stravy spolu se sacharidy a bílkovinami. Tuky a jejich rozdělení jsem se zabývala v článku transmastné kyseliny .

Význam:

DHA, EPA i ALA jsou důležité zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci buněčných stěn, nervů, oka, imunity a srdečně-cévního systému. Hrají významnou roli v procesu zapamatovávání. Zejména v dětství jsou potřebné pro správný mentální vývoj. Mají rovněž příznivý účinek na zmírňování některých depresivních poruch.

Kde se kyseliny vyskytují?

– EPA – tuto látku nalezneme přirozeně v rybím oleji, který se získává z čerstvých jater některých druhů tresek, hlavně Gadus marrhua.

– DHA – je jednou ze složek rybího oleje. Vhodným zdrojem je tedy olej nebo i samotné ryby. V době kojení pokryje obvykle potřebu DHA u dítěte dostatečně mateřské mléko.

ALA – najdeme ji už v mateřském mléce. Je hojně zastoupena např. ve lněném, řepkovém a sojovém oleji, v dýňových semínkách. Dalším vhodným zdrojem jsou ryby (losos, makrela a jiné).

Ryby jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají významný vliv na naše zdraví. Doporučuje se konzumovat ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny dvakrát týdně. I když jen některé druhy ryb obsahují velké množství omega-3 kyseliny, pravidelná konzumace všech druhů ryb dodává tělu významné množství těchto mastných kyselin.

Obecně platí, že tučné druhy ryb, jako je losos, sardinka, tuňák sleď, makrela a pstruh, obsahují přibližně 1,0 – 1,8 g omega-3 mastných kyselin ve 100 g vařeného masa, v ostatních druzích ryb, v mušlích a korýších, je obsah nižší, kolem 0,5 g na 100 g.

Ryby obsahují rovněž mnoho minerálních látek (železo, zinek, jod) a konzervované ryby s měkkými poživatelnými kostmi i mnoho vápníku.

Pro lidi, kteří jsou vegetariáni či vegani se doporučuje příjem např. mikrořas (například ve formě želatinových kapslí), které jsou výborným zdrojem dlouhých řetězců omega-3 mastných kyselin.

Příznaky nedostatku esenciálních mastných kyselin

Nedostatek esenciálních nenasycených mastných kyselin v organismu se může navenek odrazit zhoršenou kvalitou pokožky, nehtů a vlasů. Může dojít i ke snížení obranyschopnosti organismu, nervovým poruchám, špatnému vidění a zhoršení paměťových schopností. Uvedené příznaky mohou být však vyvolány i nedostatkem jiných důležitých látek či probíhajících nemocí. V případě vážnějších zdravotních problémů doporučuji zajít k lékaři.

Možná rizika užívání

Tělo tyto látky obvykle dobře snáší. Rybí olej může někdy vyvolat po požití nevolnost a trávící obtíže. Protože EPA i DHA snižují srážlivost krve, je nezbytné při současném užívání jiných přípravků s protisrážlivým účinkem konzultovat dávkování s lékařem. Konzultace je nutná taktéž u lidí trpících cukrovkou. Neměli by ji užívat těhotné a kojící ženy, protože není znám dostatek informací o bezpečnosti EPA i DHA v těchto obdobích. U citlivých lidí by mohla vyvolat alergickou reakci.

Tuky také představují významný zdroj kalorií, je třeba je užívat v přiměřeném množství, abychom zbytečně nepřibírali. Pokud zvažujeme jejich použití jako doplněk léčby u nějakého vážnějšího onemocnění, je to vhodné opět prokonzultovat s lékařem.

Denní dávky

EPA – Vhodná denní dávka pro dospělého je u rybího oleje 5 gramů. U samotné EPA okolo čtvrt gramu. Obvyklá je kombinace EPA s kyselinou dokosahexaenovou (DHA).

DHA – U samotné DHA okolo půl gramu.

ALA – Děti v průběhu kojení mívají dostatek ALA v organismu, pokud jí matka stravu obsahující přiměřené množství této látky. U dospělých je vhodné denně přijmout okolo 2 gramů kyseliny alfa-linolenové.

Pokud člověk zařadí do svého jídelníčku ryby, může pokrýt požadovaný denní příjem z přirozených zdrojů.

Pozitivní účinky

Podle studií se prokázalo, že omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem působí pozitivně na zvýšenou hladinu cholesterolu, srdeční onemocnění a vysoký krevní tlak. Působí pozitivně na kvalitu cév. Což je velmi důležité, aby nezačal vznikat aterosklerotický proces a s ním následující potíže. Snižují tak významně riziko vzniku infarktu myokardu či jeho opakování.

Při autoimunitní onemocněních (revmatoidní artritida, lupus, roztroušená sklerosa apod.), rakovině a i při alergických onemocněních dokáží tyto kyseliny příznivě ovlivnit jejich průběh.

I pro ženy s premenstruačním syndromem či ženy v klimakteriu mají polynenasycené mastné kyseliny pozitivní význam. Svým zásahem do regulačních hormonálních systémů organismu pomoci tlumit nepříjemné obtíže.

A v období zvýšených nároků na organismus napomáhají kyseliny svými tonizujícími účinky k udržení zdraví. Tudíž se uplatní především u duševně i fyzicky pracujících, těhotných a kojících žen, dospívajících, ale i starších osob.

Omega-3 mastné kyseliny jsou významně zastoupeny v nervových tkáních, proto jejich dostatek pomáhá uchovat mozek a nervy v optimálním stavu.

Článek byl napsán za pomocí: www.vupp.cz

Obrázek: www.mojerama.cz

Štítky: