Závěry a doporučení z konference „Mýty a trendy ve výživě“ konané v IKEMu

Fórum zdravé výživy ke svému výročí uspořádalo 15.10. konferenci na téma „Mýty a trendy ve výživě“. A prostřednictvím tohoto článku bychom Vám chtěli sdělit doporučení a informace, které na konferenci zazněly. Ačkoliv si většina lidí myslí, že výživová tvrzení se stále mění, není to až tak velká pravda. To média a stále nové módní vlny ve stravování nás matou.

Navzdory nejrůznějším módním vlnám, jsou výživová doporučení s malými odchylkami stejná už od konce 2. sv. války, kdy je specifikoval prof. Ancel Keys.  Ten položil první kameny výživových doporučení na základě studií na vojácích a dále v dalších zemích, kdy zjišťoval jaký vliv má strava bohatá na živočišné tuky. Zjistil, že s tímto druhem stravy výrazně vzrůstá hladina cholesterolu a následně vzrůstá úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční.

A právě tato doporučení se shodují stále i s těmi současnými. A jediní, kdo je mění a přetváří do vlastní podoby jsou neodborníci na výživu, odborníci je měnit nemusí. Toto jsou slova prof. Poledne z IKEMu.

Aktuální výživová doporučení

– dle American Heart Association (AHA) z roku 2010 – doporučení jsou přísně založené na vědeckých podkladech, avšak méně poté na praktické realizovatelnosti

– avšak právě proto se shrnuly jen nejzásadnější body, které jsou skutečně platné – aneb co je doloženo, a o co bychom se měli ve svém stravování snažit

  • Optimální příjem živin pro zdravého člověka by měl být poměr živin v jídelníčku 55 % sacharidy, 30 % tuku a 15 % bílkovin z celkového energetického příjmu. (Bereme v potaz, že příjem je optimální pro danou osobu dle jeho energetických potřeb. Žádné energeticky okleštěné diety.)
  • Důležité je sacharidy volit s vysokou převahou komplexních s nízkým glykemickým indexem, a max. 10 % energie z energetického příjmu by měla přicházet z jednoduchých sacharidů, které je velmi důležité také hlídat a snažit se omezovat.
  • Velký důraz je kladen na výběr tuku, kdy nasycené mastné kyseliny (SAFA = saturated fatty acid) by měl být maximálně 10 % z celkového energetického příjmu. Kdy se doporučuje omezit jej však až 5-6 %. (Tento tuk se nachází zejména v živočišných tucích – máslo, sádlo, ale i v uzeninách, mléčných výrobcích, dále je jeho velkým zdrojem také kokosový tuk.
  • Transmastné kyseliny by se měly omezit na 1 % z celkového energetického příjmu, což už platí delší čas. (Tyto tuky se nachází ve ztužených rostlinných tucích jako je Ida, či Iva, ale také tam, kam se přidávají, a to jsou dorty, polevy, náhražky čokolád…)
  • Doporučené množství sodíku by mělo také ještě klesnout na 1500 mg, a u lidí s vysokým krevním tlakem na 1000 mg. Aktuální doporučené množství bylo okolo 2400 mg.

(V přepočtu na kuchyňskou sůl bylo doporučováno max. okolo 5 g, nyní klesá množství na 3 g soli na den.) Toto množství však znamená zcela odbourat přisolování, ale i solení při běžném vaření. A tabu jsou pak uzeniny, často i pečivo. Proto se doporučuje většinu komodit (šunky, chléb) vyrábět si sami.

  • Týdně by mělo být splněno 150 min. fyzické aktivity. Tedy 5x 30 minut denně.

Další platné doporučení, které bychom se měli snažit realizovat:

  • Zvýšení příjmu rostlinných bílkovin v jídelníčku.
  • Zvýšení konzumace kyseliny linolenové (= polynenasycená mastná kyselina, kterou si tělo neumí samo vytvořit). Nachází se např. ve lněném, řepkovém oleji.
  • Denní příjem cholesterolu by neměl překročit 300 mg.

V konečném doporučení American Heart Association se už ale objevují snáze dodržovatelné trendy. Jde především o konzumaci pestré stravy, jež obsahuje jak ovoce, zeleninu, luštěniny, tak i celozrnné výrobky. Do jídelníčku bychom měli zahrnovat nízkotučné mléčné potraviny a ryby, kterých je stále konzumováno velmi málo a výrazně bychom naopak měli omezit konzumaci červeného masa. Výživová doporučení upřednostňují rostlinné oleje (s nízkým obsahem nasycených tuků) a ořechy z mírného pásma – vlašské ořechy, lískové ořechy (obsahují méně nasycených mastných kyselin).

 Nové skutečnosti ve výživě

 dle doktora Kohouta:

  • 4 šálky kávy denně nedehydratují – a káva se počítá do pitného režimu (avšak pravé espreso není nutné však započítávat :) )
  • mírná konzumace kávy (4 – 6 šálků = 200 – 300 mg kofeinu) dokonce snižuje riziko II. typu diabetu a vznik neurodegenerativních onemocnění (Parkinsonova choroba…) díky antioxidační aktivitě látek obsažených v kávě