Zázvor

Štítky:

Běží liška k táboru, nese pytel zázvoru – koření neobvyklé svým tvarem, dlouhou historií, ale především svým hřejivým účinkem na naše tělo.

Já sama jsem se s tímto kořením neobvyklého vzhledu, setkala blíže teprve nedávno. Tedy znala jsem ho už z obchodů dříve, ale jeho exotický zjev a neznalost mě nechávala v jeho přítomnosti chladnou a také jeho cena mě utvrzovala v tom, že se bez něj určitě obejdu. Ale poslední dobou se o něm začalo v mém okolí zmiňovat čím dál více lidí – že ho musí sehnat, nebo že si koupili zázvorový čaj, nebo že jej mají doma a konzumují ho jako prevenci nachlazení. Takže i já jsem zpozorněla a začala se o něj více zajímat (navíc jsem si kousek zázvorového kořene zakoupila a stál mě jenom 5 kč, přece jenom celý kilogram, který stál 80 kč by byl zbytečný). Zjistila jsem o něm spoustu zajímavých informací, které stojí za to, abyste věděli a zbytečně se mu nevyhýbali tak, jako jsem to dělala já dosud.

Charakteristika zázvoru

Koření je získáváno z tropické vytrvalé rostliny Zázvoru lékařského (někdy se můžeme setkat s označením Zázvor pravý či obecný). Část rostliny, která je využívána právě jako koření, je její dužnatý oddenek, který bývá nesprávně označován jako kořen. Tyto oddenky se mohou sušit, mlít a nebo se používají přímo v čerstvé podobě.

V čerstvém stavu zázvor opravdu připomíná nějaký světle hnědý kořen s rohy, který když rozkrojíme, tak najdeme světle či zářivě žlutavou dužinu. Pozor u starších oddenků, které jsou většinou více vláknité – dřevnatí a také jsou ostřejší narozdíl od mladých, které jemněji voní i chutnají.

Chuť zázvoru

Čerstvý „kořen“ má charakteristickou ostrou, kořeněnou chuť, která může připomínat citrón. V zázvoru je obsaženo mnoho aromatických látek, které zodpovídají za jeho typickou vůni.
Zejména to jsou zázvorové silice a éterické oleje (např. zingeberene). Pálivou a výraznou chuť má na svědomí gingerol.

Mimo čerstvý zázvor, který se oloupe a nastrouhá na jemném struhadle se dá sehnat ještě v práškové podobě či v podobě sušené. Práškový zázvor se ale od čerstvého liší nejen vůní, ale i chutí. Sušený zázvor je zase štiplavější než čerstvý a před použitím se doporučuje ho namočit. (Pro přiblížení – 1 čajová lžička odpovídá 1 polévkové lžíci čerstvého zázvoru.)

Tisíciletá historie

O zázvoru se říká, že se jedná o jedno z nejstarších koření pocházející z Asie. V Indii a Číně je znám už již více než tři tisíciletí, kdy se používal v tradičním i lidovém léčitelství, avšak byl také ceněn pro své kulinářské využití, což pro něj platí dodnes v celé řadě světových kuchyní. Zázvor se dostal díky arabským obchodníkům také do antického Řecka a Říma, později do Egypta a v 16.st jej Španělé přivezli i do Jižní Ameriky.

V současnosti pochází více než 50 % jeho světové produkce pochází z Indie, Jamajky, Brazílie a Nigérie.

Léčivé účinky

Účinky zázvoru se oceňují zejména při trávicích potížích, při nepříjemných pocitech v žaludku, jako je nadýmání a plynatost. Omezuje příznaky nevolnosti a závratí. Vykazuje protizánětlivé účinky, a doporučuje se např. při revmatoidní artritidě. A v neposlední řadě pomáhá při prvních známkách nachlazení a uvolňuje ucpaný nos.

  • podporuje trávení, povzbuzuje žaludek a střeva
  • pomáhá proti plynatosti a jiným trávicím potížím
  • potlačuje příznaky spojené s kinetózou (tj. nevolnost při jízdě automobilem, autobusem apod.), jako je nauzea, studené pocení a závratě
  • při nachlazení pomáhá především díky hřejivému pocitu, který podporuje pocení
  • protizánětlivé účinky mohou pomoci utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů
  • v neposlední řadě zázvor působí jako afrodisiakum

Všechny tyto účinky se zázvoru v literatuře připisují, ale bohužel nedokážu říci, na kolik jsou pravdivé. Přece jen jsem nebyla seznámena s výsledky rozsáhlých studií, které by tato tvrzení mohla vyvrátit, či naopak potvrdit. Píši to sem proto, abyste mě pak nehnali, že vám to nefunguje.

Upozornění

Zázvor má schopnost snižovat srážlivost krve, a proto každý, kdo užívá léky na ředění krve by se měl nejprve poradit s lékařem. Těhotné ženy by se měly velkých pravidelných dávek vyvarovat.

Kuchyňské využití

Zázvor je jedno z nenahraditelných koření zejména v asijských kuchyních. Sušený zázvor je zde také nedílnou součastí různých orientálních směsí koření, z nejznámějších i u nás stojí za zmínku např. „kari“. Jeho ostrá citrónová příchuť dotváří pokrmy především z masa a ryb.

U nás se často setkáváme s tím, že se sušený zázvor přidává do pekařských či cukrářských výrobků (perník). Se zázvorem se také můžeme setkat v marmeládách, džemech a čatni. Jeho ostrá chuť se hodí k mnoha druhům ovoce, jako jsou jablka, ananas či hrušky.

Z oddenků je také připravován zázvorový olej a esence, které se mimo jiné uplatňují i v parfumerii.

Zázvorové speciality

  • zázvorový perník (zázvorky)
  • zázvorový čaj
  • zázvorová limonáda
  • zázvorové pivo
  • zázvorové víno
  • kandovaný zázvor

Pokud víte o jiné zázvorové specialitce, podělte se o ní určitě v komentářích.

Zdroj: Vitaminy a minerální látky od Amandy Ursellové, Encyklopedie koření, bylinek od Elisabeth Lambertové Ortizové

Štítky:

Komentáře

4 komentáře
    • 31. 7. 2013 v 23:53

    Na chrípku a nachladnutie je zázvor vo väčšine prípadov ideálnou možnosťou. Vždy mi pomôže.

    • 29. 10. 2012 v 22:54

    Zázvorový čaj môžem len a len doporučiť :)

    • 18. 8. 2012 v 10:09

    Jojo, zázvor je super věc! Zázvorový čaj taky piju při nachlazení, v létě si občas udělám zázvorovou limonádu. A zázvor, čerstvý i sušený, je nedílnou součástí indické kuchyně, se kterou rád experimentuji.

  1. Leňule

    • 30. 3. 2010 v 15:46

    Zázvorový čaj je to nejlepší na nachlazení, poradila mi ho tchýně, když mě přepadla chřipka a opravdu to zabralo. I teď ho popíjím třeba při jarní únavě a hlavně jako prevenci nachlazení. Za tento čajík pět hvězdiček, protože má i výbornou chuť a vůni:-)