Tentokrát vám nabízíme výživová doporučení, která nebude těžká si zapamatovat. Jsou totiž uvedena v jednodušší i srozumitelnější formě a jsou určená pro širokou veřejnost.
V předcházejícím článku jste měli možnost proniknout do výživových doporučení, která jsou v rozsáhlejší a detailnější verzi. Jelikož jsem si uvědomila, že ne každý si pod jednotlivými zásadami dokáže představit o čem se konkrétně mluví, rozhodla jsem se uveřejnit i druhou verzi těchto výživových doporučení, která jsou určena ve zkrácené a především srozumitelnější formě pro velkou část populace.
Tato verze byla vypracována ve spolupráci s Fórem zdravé výživy. A tu vám představuji Zdravou 13:
Výživová doporučení pro dospělé obyvatelstvo České republiky Společnosti pro výživu a Fóra zdravé výživy.
Výživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k prevenci civilizačních chorob, na které se správná výživa významně podílí.
1) Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen.
2) Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením.
3) Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4 – 5 denních jídel, nevynechávejte snídani.
4) Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů.
5) Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně).
6) Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně.
7) Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné.
8) Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky (avšak pozor na palmový či kokosový tuk!).
9) Snižujte příjem cukru (jednoduchých sacharidů), zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny.
10) Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřisolujte hotové pokrmy.
11) Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování.
12) Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené).
13) Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,50 piva, 50 ml lihoviny).
Na závěr zmíním preambuli, se kterou se Společností pro výživu jednoznačně souhlasím:
Preambule: Nejsou nezdravé potraviny, ale nezdravá jsou jejich množství.
Zdroj: www.spolvyziva.cz