Zdravé pohoštění (nejen o Vánocích)

Zaručené tipy, jak se nepřejíst u známých na návštěvě, a zejména jak připravit zdravé a chutné pohoštění pro své blízké. Stručný návod, jak nahradit typické tradiční pokrmy za vhodnější alternativy.

Zdravé pohoštění aneb jak odolat babičce nejen o Vánocích?

Známe to všichni: ,,Holka naše, vem si ještě jeden knedlík, ať se nám spravíš!” A tak je to pořád dokola. Při každé návštěvě babiček se prohýbají stoly pod plnými mísami buchet, chlebíčků, salámů, sušenek, chipsů a o Vánocích se k tomu přidá i talíř cukroví a voňavých perníčků. Ačkoliv jsou mísy a talíře už po hodině poloprázdné, babička trumfuje s dalšími druhy buchet, chlebíčků, salámů, sušenek a cukroví. Místo toho, aby si sedla a užívala posezení s rodinou, neustále pobíhá kolem a stará se, aby měli všichni co jíst. Přiznejme si ale, že je nám to občas příjemné a máme to rádi! Kdo by si nenechal takové milé obskakování líbit. Avšak je to nutné?…

Často to totiž není jen babička. Ať se jedná o jakékoliv oslavy či posezení, jsou to události spojené s jídlem, které rozhodně nevycházejí ze zásad zdravé výživy. Pro mnoho žen, které se snaží „hlídat“ svoji hmotnost, jsou tyto návštěvy a společenské sešlosti kamenem úrazu, jelikož ví, že to „nevydrží“ a neodolají nastraženým lákadlům. Jakmile se na stůl položí jídlo a různé pochutiny, tak se všechny předsevzetí rozplývají jako pára nad hrncem. Druhý extrém tvoří Ti, kteří se na tyto prohýbající se stoly jídlem vysloveně těší a s nadšením si rozepínají knoflíky u svých kalhot, aby toho mohli sníst ještě více.

Jde to všechno i jinak

Dnes vám nabídneme pár tipů na to, jak připravit pohoštění pro své příbuzné, kamarády a známé trošku jinak. Avšak mnohem zdravěji a chutněji. A co je největší paradox, tyto zdravé mňamky vzbudí mnohem větší ohlasy. Stačí jen trocha fantazie a věnovat přípravě maličko času. Odprostit se od stereotypu, kdy chystáte chlebíčky z bílé veky, vysypáváte na talířky chipsy a slané tyčinky.

Nakupte vhodné suroviny (tipy najdete o něco níže) a uvidíte, jak malé změny udělají velký efekt. A zejména děláte něco nejen pro své zdraví, ale pro zdraví i svých blízkých.

Navíc se budete snadněji zvedat z gauče a také nebudete mít takové výčitky, že jste zase snědli něco, co víte, že byste neměli.
Zvláštní je to, jak všichni víme, co bychom neměli, ale stále chystáme a vaříme to, po čem čistě svědomí nemáme a dokola naříkáme, že „to nejde“.

Změňte to

Co je důležité: Vybírejte vždy vhodnější alternativy za méně vhodné potraviny. Téměř každé potravina má k sobě vhodnější alternativu z hlediska příznivější výživové hodnoty.

Na prvním místě musím uvést ZELENINU a OVOCE, které svými barvami dokáží obohatit každý stůl, talíř, pokrm. A rozhodně byste jimi neměli šetřit. Naopak. Co nejrozmanitější druhy, netradiční druhy, opomíjené druhy. A to jak čerstvé, tak můžete využít i sterilizované.

Pečivo

  • vybírejte vždy pečivo se semínky – nejenom, že jsou chutnější, ale obsahují vyšší podíl vlákniny a dalších nutričně cenných látek)
  • dávejte přednost žitné a celozrnné mouce (na obalu by měly být psané ve složení na prvním místě)
  • na jednohubky používejte celozrnné bagety
  • na zdravější chlebíčky můžete zakoupit i grahamovou veku
  • na tousty můžete využít cereální toustový chléb
  • máte-li např. domácí pekárnu, tak překvapte vlastním dílem :)
  • můžete využít i křehké plátky a chlebíky, které se dají dostat v obchodech s různými příchutěmi
  • doporučuji na stůl položit podnos a dát tam od každého druhu pár kusů ať si každý vezme to, co mu vyhovuje (celozrnné pečivo – chléb i bagetky, křehké plátky, knäckebroty…)

Na namazání

Místo pomazánkových másel, tavených sýrů, majonézových salátů se dá na dnešním trhu sehnat mnoho výrobků, které jsou chuťově vynikající a ještě mají i velmi dobré nutriční složení (zejména jde o méně nevhodného tuku a vyšší zastoupení bílkovin).

  • doporučuji tvarohové pomazánky, které se buď dají koupit už i hotové (avšak nemyslím tím u pultu) a nebo si udělat vlastní z odtučněného tvarohu – možností je nepočítaně
  • stačí přimíchat bylinky, zeleninu, sardinky, vajíčko
  • dále doporučuji jako pomazánku cottage (jedná se o čerstvý sýr), kdy si z natural příchutě opět můžete vytvořit vlastní variaci (fantazii se opravdu meze nekladou) a nebo rovnou koupit ochucenou variantu, cottage má konzistenci srovnatelnou s „vlašákem“, taky má tendenci z pečiva padat :D
  • Z klasičtějších pomazánek (termizovaných sýrů či tvarohů), které rovnou můžete zakoupit doporučuji:  Lučinu Biaktiv, Lučinu Linii, Lučinu Delikátní (existuje více variant), Svačinka Tvaroh od firmy Milko
  • Jako méně tradiční variantu na namazání doporučuji luštěninové pomazánky, které se často prodávají v obchůdcích zdravé výživy. Pod názvem Svačinky (v obalu stejném pro paštiky či je najdete ve střívku).

Sýry (polotvrdé a plísňové)

Sýry jsou často velmi problematické, jelikož „ty tučné jsou přece ty dobré“, ale uvidíte, že stejně na stole, který bude obsypaný jídlem, rozhodně nikomu nebude vadit, že tam neuvidí tučnou nivu či parmezán. Naopak uvidíte, že po nich nikdo ani nevzdechne…
Je dost velký výběr i z vhodnějších variant:

president light

  • eidam 30% t.v s.
  • eidam 20% t.v s. (Krkonošský, Šumavský)
  • Madeland Light 30% t.v s. (sýr „s oky“)
  • Ementaler Boryna 20% t.v s. (sýr „s oky“)
  • Hermelín Figura
  • Président Light (12 % tuku) – na způsob Camembertu
  • Mozarella Light (od firmy Zott např. Zottarella light)
  • tvarůžky :)

Tip: Doporučuji pro zpestření přidat sójový tvaroh tofu (např. uzený) na jednohubky a obložené mísy. Případně jej napíchnout na páratka s ovocem.

Uzeniny

Uzeniny tvoří často na obložených mísách největší část. Většinou najdeme všechny druhy. Od kuřecích šunek, vepřových pizza šunek, debrecínek, uzených a suchých salámů (zejména paprikášů, lovečáku, vysočin, poličanů, atd…), dále kousky klobásek (maďarské a spol.)…neboli směs nevhodných tuků, soli a dochucovacích látek. A to nejsou zrovna živiny a látky, které naše tělo potřebuje. Proto doporučuji těmto všem uzeninám se vyhýbat.

Pokud už zařadit uzeninu, doporučuji vybírat takové, které ve složení budou obsahovat 95% podíl svaloviny. A co musím bez okolků upozornit, moc jich bohužel na trhu není k dostání.

Co je rozhodně vhodnější varianta, tak například uvařit v páře či upéct v alobalu krůtí či kuřecí prsa, a ty na kousky nakrájet a zakomponovat je na obloženou mísu či je dát do zeleninových salátů.

Ryby

Ryby jsou z hlediska výživové hodnoty velmi cenné pro svůj obsah omega-3 mastných kyselin, avšak důležité je u nich také to, jakou technologickou úpravou projdou. Neboli budeme-li je smažit, tak jejich prospěšnost se rázem tatam.
Proto je důležité připomenout, že příliš technologických úprav napáchá více škody než užitku, takže více než kde jinde…upřednostňujte čerstvost a jednoduchost.

Jako zpestření vašeho pohoštění jsou ryby a rybičky velmi dobrá možnost. Můžete je využít je tak na ozdobu chlebíčků, jednohubek, do pomazánek, do zeleninových salátů, ale také jako hlavní chod v rámci oběda.

  • losos
  • uzený losos (s mírou, jelikož obsahuje hodně soli a uzené pokrmy obecně nejsou zcela vhodné)
  • tuňák
  • vyzkoušejte i krabí tyčinky, které dokáží docela zaujmout
  • sardinky
  • krevety

Vejce

I přes to, kolik o vejcích panuje mýtů, musím zdůraznit, že se jedná o nutričně velmi cennou potravinu zejména jako zdroj nejhodnotnějších bílkovin a také pro obsah železa, které je organismem velmi dobře využitelné. Avšak jako u každé potraviny platí, že všeho moc škodí.
Avšak vejce zakomponovat na „zdravý“ stůl bez obav můžete. Nejlépe doporučuji vařené, které buď můžete přidat do salátů či na obloženou mísu. Nebo také do tvarohové pomazánky.

Dále do sýrových salátů můžete zakombinovat i šmakouna (potravina z vaječných bílků).

Pochutiny

Pochutiny aneb co zobat? Má odpověď by mohla být velmi rychlá – nic. Není potřeba a jen si tím vytváříme návyk, že vždy když jsme s přáteli, tak se něco musí uzobávat. (Ono pak už stačí jen chvilka klidu u televize a pytlíky už suští.) Přece nebude prázdný stůl. A proto pro všechny, kteří si tohle myslí, máme pár tipů i pro tyto případy.

amarantové tyčinky

  • ovoce
  • zelenina
  • celozrnné tyčinky (vyrábí např. Nový věk)
  • amarantové lupínky (výrobce Nový věk)
  • Chipsy nahradí raciolky (vyrábí Racio). Na trhu je k dostání hned několik druhů raciolek „na slano“, stejně jako chipsů, nicméně máte možnost zakoupení i sladkých alternativ (raciolky-jablko a skořice, karamelové, polomáčené raciolky v jogurtové či čokoládové polevě apod.). Pytlíky raciolek (většinou 60 g) se prodávají okolo 15 – 20 Kč.

Výhody těchto pochutin:

  • obsahují vlákninu
  • méně tuku
  • více bílkovin
  • nesníte jich tolik, jelikož se na ně nestává tak rychle závislost (jako v případě chipsů, křupek, slaných tyčinek)…

Dezerty a zákusky

Tradiční buchty s tvarohem můžeme nahradit lehkým piškotem s ovocnou marmeládou nebo tvarohovým dortem, o Vánocích zkusíme nahradit tradiční cukroví zdravějšími alternativami a to tím, že nahradíme některé suroviny a pozměníme recepturu.
(tipy na: www.varimezdrave.cz )

Pár fíglů nakonec

Vše podáváme naskládané na malé talířky a do menších misek nebo naplněné do skleniček. Vypadá to velice efektně a člověk toho nesní ve výsledku příliš.

V příštím navazujícím článku naleznete přímo konkrétní tipy na zdravé mňamky.

 

Článek napsán díky inspiraci a ve spolupráci s Martinou Horkou.

Komentáře

1 komentář
  1. Klára

    • 3. 12. 2010 v 9:47

    parádní! článek se mi moc líbil!