Přinášíme vám tipy, které můžete vyzkoušet přichystat pro vaši rodinu či známé nejen na Silvestra. Už odzvonilo klasickým chlebíčkům z veky, majonézovému salátu a sterilované okurce. Pojďte se inspirovat, čím zkuste mile překvapit.
Po Vánocích by chtělo určitě už malinko odlehčit. Ale přichází ještě Silvestr, který však nemusí být vůbec o přejídání se. Stačí jen zvolit to správné občerstvení.
Co se bude hodit a co se určitě sní:
- celozrnné a různě zrníčkovaté bagetky (pohankové, vícezrnné, dýňové)
- sýr Cottage pažitka
- sýr Hermelín Figura
- sýr Mozzarella light
- bílý jogurt Hollandia nebo Olma klasik 500 g
- bylinkové pesto (Alnatura)
- uzený losos
- tuňák Franz Josef chilli
- vejce vařené
- ovoce (kiwi, pomeranč, banán, ananas, jablko, hrozny)
- na proužky nakrájená zelenina (mrkev, bílá ředkev, řapíkatý celer, kedlubna)
- cherry rajčátka, salátová okurka, paprika oranžová, listové saláty
- česnek
Ovocná boule s jogurtem a medem
Různé druhy ovoce omyjeme a nakrájíme na kousky, smícháme v podávací míse s bílým jogurtem 250 g a pokapeme medem či javorovým sirupem. Můžeme poházet nesolenými pokrájenými pistáciovými oříšky, Před podáváním necháme zchladit.
Tuňákový salát s vejcem a zeleninou
Omyjeme a nakrájíme zeleninu – cherry rajčátka, papriku, natrháme listové saláty a smícháme v servírovací míse s chilli tuňákem. Na povrch ozdobíme osminkami vařeného vejce. Podáváme s celozrnnými bagetkami nakrájenými na šikmo jako veka.
Jako alternativa se nabízí z této varianty udělat těstovinový salát, kdy salát stačí promíchat jen s těstovinami uvařenými al dente. Vhodné jsou např. fusilli nebo motýlci.
Celozrnné bagetky s pažitkovým cottage a uzeným lososem 
Nakrájíme celozrnné bagetky na šikmo a pomažeme jemně pažitkovým sýrem cottage, ke kterému se chuťově hodí právě uzený losos, který se dá zakoupit. Doporučujeme přidat i kousek omytého citrónu na pokapání.
Místo lososa můžeme použít sušenou šunku. Či oboje.
Vícezrnné bagetky s bylinkovým pestem, sýrem Mozzarella a cherry rajčátkem
Bagetky opět nakrájíme na plátky a nejprve opečeme, aby byly křupavé (můžeme rovnou zakoupit křehké křupavé bagetky). Lehce potřeme bylinkovým pestem a poklademe na plátky nakrájenou Mozzarellou light a celou jednohubku zakončíme cherry rajčátkem a spojíme parátkem.
Česnekový jogurtový dip se zeleninou
250 g bílého jogurtu smícháme s prolisovanými stroužky česneku – dle chuti. Zkuste nešetřit. Na závěr posolíme. Dáme do misky, vedle kterém dáme na proužky nakrájenou zeleninu – ideální zejména mrkev.
Hermelín figura s brusinkovou omáčkou a knäckebrotem
Méně typická varianta, kterou ocení hlavně Ti, co mají rádi podobný druh pizzy s brusinkami a Hermelínem. Zde však použijeme knäckebroty, které potřeme brusinkovou omáčkou a obložíme kouskem sýru Hermelínu Figura.
Další varianty pomazánek můžete vyzkoušet dle těchto článků: https://www.viviente.cz/lusteninove-pomazanky-a-recepty/ či https://www.viviente.cz/tipy-na-pomazanky/ .
Velmi se osvědčuje pomazánka z červené čočky, která je rychlá a zcela jiná než všechny, které doposud váš silvestrovský stůl znal (česnekovosýrová, sardinková)…
Co do mističek:
- natural oříšky – kešu, arašídy
- slunečnicová a dýňová semínka
- studentské směsi – oříšky se sušeným ovocem (např. brusinkami)
- špaldové a lněné tyčinky