Zdravé silvestrovské pohoštění

Přinášíme vám tipy, které můžete vyzkoušet přichystat pro vaši rodinu či známé nejen na Silvestra. Už odzvonilo klasickým chlebíčkům z veky, majonézovému salátu a sterilované okurce. Pojďte se inspirovat, čím zkuste mile překvapit.

Po Vánocích by chtělo určitě už malinko odlehčit. Ale přichází ještě Silvestr, který však nemusí být vůbec o přejídání se. Stačí jen zvolit to správné občerstvení.

Co se bude hodit a co se určitě sní:

  • celozrnné a různě zrníčkovaté bagetky (pohankové, vícezrnné, dýňové)
  • sýr Cottage pažitka
  • sýr Hermelín Figura
  • sýr Mozzarella light
  • bílý jogurt Hollandia nebo Olma klasik 500 g
  • bylinkové pesto (Alnatura)
  • uzený losos
  • tuňák Franz Josef chilli
  • vejce vařené
  • ovoce (kiwi, pomeranč, banán, ananas, jablko, hrozny)
  • na proužky nakrájená zelenina (mrkev, bílá ředkev, řapíkatý celer, kedlubna)
  • cherry rajčátka, salátová okurka, paprika oranžová, listové saláty
  • česnek

Ovocná boule s jogurtem a medem

Různé druhy ovoce omyjeme a nakrájíme na kousky, smícháme v podávací míse s bílým jogurtem 250 g a pokapeme medem či javorovým sirupem. Můžeme poházet nesolenými pokrájenými pistáciovými oříšky, Před podáváním necháme zchladit.

Tuňákový salát s vejcem a zeleninou

Omyjeme a nakrájíme zeleninu – cherry rajčátka, papriku, natrháme listové saláty a smícháme v servírovací míse s chilli tuňákem. Na povrch ozdobíme osminkami vařeného vejce. Podáváme s celozrnnými bagetkami nakrájenými na šikmo jako veka.

Jako alternativa se nabízí z této varianty udělat těstovinový salát, kdy salát stačí promíchat jen s těstovinami uvařenými al dente. Vhodné jsou např. fusilli nebo motýlci.

Celozrnné bagetky s pažitkovým cottage a uzeným lososem 

Nakrájíme celozrnné bagetky na šikmo a pomažeme jemně pažitkovým sýrem cottage, ke kterému se chuťově hodí právě uzený losos, který se dá zakoupit. Doporučujeme přidat i kousek omytého citrónu na pokapání.

Místo lososa můžeme použít sušenou šunku. Či oboje.

Vícezrnné bagetky s bylinkovým pestem, sýrem Mozzarella a cherry rajčátkem

Bagetky opět nakrájíme na plátky a nejprve opečeme, aby byly křupavé (můžeme rovnou zakoupit křehké křupavé bagetky). Lehce potřeme bylinkovým pestem a poklademe na plátky nakrájenou Mozzarellou light a celou jednohubku zakončíme cherry rajčátkem a spojíme parátkem.

Česnekový jogurtový dip se zeleninou

250 g bílého jogurtu smícháme s prolisovanými stroužky česneku – dle chuti. Zkuste nešetřit. Na závěr posolíme. Dáme do misky, vedle kterém dáme na proužky nakrájenou zeleninu – ideální zejména mrkev.

Hermelín figura s brusinkovou omáčkou a knäckebrotem

Méně typická varianta, kterou ocení hlavně Ti, co mají rádi podobný druh pizzy s brusinkami a Hermelínem. Zde však použijeme knäckebroty, které potřeme brusinkovou omáčkou a obložíme kouskem sýru Hermelínu Figura.

Další varianty pomazánek můžete vyzkoušet dle těchto článků: https://www.viviente.cz/lusteninove-pomazanky-a-recepty/ či https://www.viviente.cz/tipy-na-pomazanky/ .

Velmi se osvědčuje pomazánka z červené čočky, která je rychlá a zcela jiná než všechny, které doposud váš silvestrovský stůl znal (česnekovosýrová, sardinková)…

Co do mističek:

  • natural oříšky – kešu, arašídy
  • slunečnicová a dýňová semínka
  • studentské směsi – oříšky se sušeným ovocem (např. brusinkami)
  • špaldové a lněné tyčinky